GRAND BURSA

BLOG

Bursa`da Arkeolojik Alanları 1

Herakles Kaya Kabartması (İznik)

İznik ilçe merkezinin takriben 2.5 km. kuzey-doğusunda yer alan Deliktaş mevkiindedir. Antik çağlarda kutsal bir tören yeri olduğu tahmin edilen ve mevkiye adını veren Deliktaş’ın Güney-doğu bitişiğindedir. İznik’ten Sansarak köyü giden yoldan, Sarıtaş mevkiindeki taş ocağına ulaşan yolla gidilir. Deliktaş’ın takriben 10. metre alt seviyesindeki kayalık kütlenin Doğu yüzeyinde yapılmış alçak kabartma halinde giyimsiz Herakles figürüdür. Herakles kabartmasının yüksekliği 1.60. metre’dir.  

Bitinya Kazı Alanı

Memleket Hastanesi’nin karşısında yer alan kazı alanı, Bursa’yı kuran Bitinya İmparatorluğu’nun sarayının bulunduğu ve Bursa’nın çağlar öncesine uzanan geçmişi ile alakalı incelemelerin yapıldığı alandır.

Orhangazi Ilıpınar Höyüğü Kazı Alanı

Orhangazi İlçesi´nin yaklaşık olarak 2 km güneyinde yer alan Ilıpınar Höyüğündeki kazı sonucunda tepenin en üstünden ana toprağa dek on tabaka tespit edilmiştir. Tespit edilen en alt tabaka Hacılar ile Fikirtepe kültürünün olduğu Son Neolitik Çağ tabakasıdır. MÖ 6. bin yılın sonuna tarihlenmektedir.

İznik Çini Fırınları

Osmanlı döneminde İznik’in, Çinicilik sanatında ün kazandığı bilinmektedir. Kaliteli kap-kacak İznik’te Bizans çağında da yapılmaktaydı. XVI. ve XVII. yüzyıllarda yaptırılan önemli yapıları süsleyen, desen, renk ve teknik bakımından eşsiz güzellikteki duvar çinilerinin büyük bölümü, İznik çini fırınlarında üretilmiştir. Ayrıca, birçoğu Avrupa ve Amerika müze ve koleksiyonlarının en değerli objeleri arasında yer alan göz kamaştırıcı güzellikteki tabak, kâse, fincan, kandil ve maşrapalar da yine İznik fırınlarında yapılmıştır. Bu yüzden de İznik, “Çin-i Maçin-i Rum” (yani, Anadolu’nun Çin-i Maçin’i) olarak adlandırılmıştır.

İznik’te çini fırınlarının varlığı ilk olarak 1965 yılında belirlenmiş ve o yıl yapılan kazılarda üç fırın ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde ise kazı çalışmaları devam ettirilmektedir.

Dörttepeler Tümülüsü (İznik)

İznik’in Elbeyli Kasabası’daki günümüzde Elbeyli Mezarlığı olarak kullanılan, etrafı duvarla çevrelenmiş alanda 9 m. yüksekliği ve 110 m. çevresi olan tümülüs, doğal  kayaçlar üzerindedir. Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen yol çalışmalarından dolayı dört ayrı tepeciğe bölündüğünden, halk arasında “Dörttepeler” diye anılmaktadır.

Hipoje (İznik)

Yeraltı mezarlarının 4. ve 5. yüzyıla ait olduğu bilinmektedir. Tavanı ve duvarları, Erken Hıristiyanlık Dönemi’nin tipik renkli freskolarıyla kaplı olup, tavus kuşları ile oluşturulmuş kompozisyonda, renkler hala canlılığını korumaktadır.

İznik Berber Kaya Anıt Mezarı

Lefke Kapı’dan doğuya uzanan yolun kuzeyinde şehir mezarlığı, güneyinde su kanalı yer almaktadır. Dar yol, bağ ve bahçeler arasından geçerek Abdulvahap Sancaktarı’nın mezarına gitmektedir. Yolun uzandığı Elmalı Dağı’nın ilk yamacında, halk arasında “Berber Kaya” olarak bilinen koyu gri kalkerden yapılmış mezar odasına ait 17 parça, etrafa ve yamaca yayılmış bulunmaktadır. Bithynia, Roma ve Bizans dönemlerinde bu yörenin Nekropol olarak kullanıldığı ve şehrin kapılarını yaptıran C. Cassius Chrestus’un lahitinin bu bölgede bulunduğu bilinmektedir. Tek bir kaya kütlesinden yontularak yapılmıştır. İznik’te Helenistik çağa ait tek eserdir. Yöre halkının “Berber Kaya” olarak adlandırdığı bu anıt mezarın oğlundan kaçmak için sığındığı Nikaia’da yakalanarak öldürülen Bithynia kralı II. Prusias (M.Ö 185-149) için yapıldığı bilinmektedir. Anıtsal mezar odasının ön kısmının burada olmadığını, uzun yıllar ayakta duran arka kısmının 1953 yılında define meraklılarınca dinamitle parçalandığı, bir kısmının sonradan toprak ile örtüldüğü belirlenmiştir. Mezar odasının arka duvarının 4,38 m. eninde, 3,90 m. yüksekliğinde, uzunluğunun ise 5 m. civarında olduğu anlaşılmaktadır. XVIII. ve XIX. yüzyıllarda bu bölgeye gelen Avrupalı gezginler bu anıtsal mezarı görmüşler, yazı ve resimlerinde onu ilk planda göstermişlerdir. XVIII. yüzyılda R. Pococke bu mezar odasının tamamını görme şansına kavuşmuş, ölçülerini uzunluğu 14 ayak 6 inç, genişliği 12 ayak 10 inç olarak vermiştir.

Merdivenli Kaya (İznik)

İznik-Elbeyli Kasabası, Hespekli mevkiinde, İznik-Elbeyli karayolu arasında, Çam Koruluğu Tepesi’nin güneybatı yamacındaki burunda yer almaktadır. 16.11.1992 tarihinde Bursa Bölge Koruma Kurulu tarafından Merdivenli Kaya olarak tescil edilmiş ve “tören yeri” olarak tanımlanmıştır. Merdivenler ana kaya üzerinde yükseklikleri 30 cm civarında olan basamaklar ile kuzeydoğuya doğru yükselmektedir. 4+11 olmak üzere toplam 15 basamaktan oluşmaktadır. Basamakların bulunduğu platform 2×4 m. ölçülerindedir. En üst basamaktan sonraki kısımda ana kayanın üzeri düzleştirilmiştir. Bu durum burasının Antik Çağda dinsel amaçlı olarak kullanılmış olabileceğini akla getirmektedir. Merdivenlerin batı ve doğu kesimlerinde ise ana kayanın yer yer tıraşlandığı düzgün ve dikdörtgen alanlar açıldığı gözlenmiştir. Bu şekilde tıraşlanan kısımların ana kayaya dinsel amaçlı bir işlev kazandırmak için mi yapıldığı, yoksa taş alımı esnasında mı oluştuğu kesin bilinmemektedir. Söz konusu alan, daha sonra taş ocağı olarak kullanılmıştır. Taş yüzeylerinde görülen çok sayıda keski, murç ve taş kesim yuvası izleri bu duruma işaret etmektedir.

Kaynak:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>